Подготовки

Утре почнува семинарот за Не Ваза. Вечерва одморете се добро. Концентрирајте се за утрешниот тренинг.

Пред семинарот вашите мисли треба да бидат ослободени. Да лебдат низ облаците. Неоптоварени.

Вечер пред спиење вежбајте Шомен Кокју 10 мин.

Тоа е вежба за дишење. Мокусоо (медитација).

Седнете во сеиза. Вдишувајте низ ноз. Исправете го телото. Издишувајте буткајќи го телото благо нанапред. Пак вдишете исправајќи се. Повторно издишете движејќи се напред. Дишете колку што можете подлабоко. Колку што можете поспоро.

Нинпо Иккан.