Томое Гозен

Овие два-три реда се посветени на нашите дами во Буџинкан Македонија.

Томое Гозен (1157-1247) е запаметена како една од најголемите жени воини во јапонската историја.

Во Хрониките на Хеике е опишана:

„Томое беше необично убава, со бела кожа, долга коса и прекрасно тело. Таа беше одличен стрелец, но и мечувалец вреден за илјада воини. Секогаш спремна да се спротистави, било на демони или на божества, било на нозе или качена на коњ.“