Блискост

Би сакал сите Вие да можете еден ден да ја почуствувате заемната блискост со Вашиот учител/ученик на ист начин како што и јас ја чуствувам деновиве. Тоа е специјална врска. Врска која подразбира доверба, љубов и разбирање. Врска која што се гради со години. Преку давање и земање, преку заедничка цел. Тука нема ништо лажно, преувеличено, ништо задгрб.

Тренинзите се одржуваат секој ден. Знаењето се дели, се надоградува. Искуството исто така.

Се вежба, се разговара, за минатото, за иднината.

Цели 20 години познанство, ниту еден лош збор. Ниту еден знак на непочитување. Навистина, ама од се срце, би сакал секој да воспостави таква брска со својот БуЈу (боречки пријател).

Истовремено ми е жал за сите оние ситни души што никогаш нема да остварат ваква врска. Тоа нема да се случи бидејќи нивната врска се темели на корист, добивка, телесно и еготрипно задоволство или подршка поради суета или слабост.

п.с. Мечувањето на Кашима Шин Рју ми наликува многу на западното мечување. Многу блокови и кружни удари. Но сепак, гоима она јапонското што си го носи во себе. Секогаш мистично и необично.