БуЈу

Една од одличните идеи на соке Хатсуми е концептот наречен БуЈу односно боречки пријатели (браќа по оружје или крв – по нашки).

Тоа што тој концепт функционира само на хартија и преку тастатура е друга работа.

Сабајлево отворам мејл и меѓудругите гледам дека мојот БуЈу, Марио Тушек, шидоши од Хрватска, ме кани да дојдам на семинар со Свенерик во јули. Напишал: „ти само дојди и за тебе е се гратис, јас покривам“. Колку е убаво кога ќе видиш дека некој секогаш се сеќава на тебе и се труди да ти овозможи се, само за да можеш да напредуваш. И тоа само поради одличното пријателство. Тука нема сокриени намери.
Семинарот се поклопува со роденденот на Косара. Лош тајминг и за други работи.
Инаку, Свенерик доаѓа во Пакрац од 2003 година, а јас сум редовен посетител на тој семинар. Тоа мало градче, толку ми има зараснато за срце, што со задоволство би отишол повторно да го видам. Тоа е најверојатно поради мојот БуЈу Марио. Неверојатна личност. Човек со големо срце. Вистински пријател.

Се надевам дека следната година ќе се видиме. Или во Хрватска или во Македонија. Сеедно.