Предиспозиции

На еден аикидо семинар, одржан под водство на јапопонски шихан, тој си зеде за право да го изговори следново: „ние Јапонците имаме нешто во нас, што вие Европјаните го немате и затоа сме подобри од вас (во будо з.м.)“.
На ова веднаш следеше мојата реплика: „можеби сте подобри во будо, но затоа на нас куровите ни се многу поголеми од вас„,

Секако, оваа крајно вулгарна констатација имаше само една цел. А тоа е да ја разбие арогантната и нацистичката теорија дека некоја нација е супериорна од другата само поради…што и да е.

Не се работи за супериорност поради некакви божествени генетски предиспозиции. Едноставно тие имаат ТРПЕНИЕ. Трпение градено со векови поради различни околности (сега немаме време да го објаснуваме тоа). На јапонците навистина може да им се препишат многу феномени. Почнувајќи од систематизираниот и совршен начин на војување. Тие се заслужни за тоа. Но повторно-не поради генетски предиспозиции поврзани со „одбрани од Бога“, туку поради нивниот специфичен начин на живот што довел до појава на неколку хомогени етнопсихолошки карактеристики кај нив.
Но за жал, тие етнопсихолошки карактеристики се променлива категорија. Така, денес Јапонците го губат приматот во речиси сите боречки спортови. Се повеќе шампиони во карате, џудо, кендо се појавуваат во други земји (нации), а за мешаните боречки вештини (ММА/УФЦ) веќе и не правиме муобет. Зарем сега америте и бразилците се супериорни нации? Не! Туку во овие дадени околности тие се потрпеливи, повредни и помотивирани за успеси.

И ден-денес многу мои пријатели ми зборуваат дека: „ние никогаш нема да можеме да бидеме добри како Јапонците“ и дека „нив им е лесно, само затоа што се Јапонци“. Тоа е Булшит! Или лајна по нашки (подобро му звучи). Јас не верувам дека Јапонците денес се подобри во Будо од Европејците или од другите народи.

Тоа е индивидуална работа. Се зависи од сопствениот труд. Тоа што тие го имале во минатото и претставувало предност над останатите, веќе го имаат загубено под налетот на западната „мода“.
Сега се зависи од вољата и трудот на поединецот.