Тенгу

Минатата недела преку ката-та Тенгу Дори (Такаги Јошин рју) подобјаснив за значењето на демонското суштество (Тенгу) во јапонската митологија.
После неколку дена ми приоѓа една ученичка и ми вели дека сонувала сон во кој што и се појавил демонот (исто како што го опишав).
И објаснив дека доаѓањето на Тенгу на сон има убаво значење. Сите ученици на боречки вештини станале мајстори дури откако демонот ќе им се појавел на сон и ќе им ги кажел тајните техники и принципи на школата.
Во сонот на ученичката, демонот не успеал да и ги каже техниките, затоа што сум наишол јас и тој избегал кога го слушнал мојот глас. Во сонот, мојот глас може да значи дека тајните техники ќе ги добие од мене место од Тенгу-то.

Како и да е, јас сум сигурен дека Таа еден ден ќе мајсторира.
Без разлика кој ќе и помогне. Јас на јаве или престорен во Тенгу на сон.