Сокаку Такеда

За време на камповите, семинарите во природа, тренинзите, многу пати сум Ви зборувал за работи поврзани со овој легендарен мајстор познат како „последниот самурај“.
Денес ќе Ви напишам за дел од неговата обука односно за школите кои ги изучувал во желба да се усоврши во традиционалниот начин на борба.

-од татко му Сокичи Такеда научил Сумо, Кенџутсу, Боџутсу и Хозоин Такеда рју Соџутсу (копје)

-од Таномо Саиго научил Ошики Учи (Даито рју Аикиџуџутсу / соке / хомбу чо)

-од Тома Шибуја научил Оно ха Итто рју Кенџутсу (менкјо каиден)

-од Сакакибара Кенкичи научил Џики Шинкаге рју Кенџутсу (менкјо каиден)

-од Шунзо Момонои научил Кјошин Меичи рју Кенџутсу / Иаиџутсу

-од Сакаи Кумамото научил Соџутсу (копје)

-преку некој јамабуши (планински аскет, за кој нема податоци за неговото име-што е доста интересно ако се земат вештините што ги научил) ги совладал вештините на шурикен, таихенџутсу и езотеричен будизам како и 18-те основни вештини Бугеи Џуххапан

-преку спаринзи и тренинзи со најдобрите карате мајстори од Окинава усовршил некои методи на удирање, блокирање и зацврстување на ударните површини. Станува збор за стари карате стилови (Наха те) со големо влијание од кинескиот Ву Шу од јужните провинции).

Каков ѕвер