Неподготвеност !?

Викендов се работеше главно на производството на еколошка храна во бавчата, како и на подготовка (поправање, чистење и сл.) на оружјето наменето за подучување за време на Летниот Нинџа Камп.
Двата дневни тренинзи беа искористени за кенџутсу.
********************************************************
Во еден момент ја повикав семпаи и и го подадов фукуро бокенот. Клекнав пред неа свртен со грбот и и кажав да ме нападне кога ќе посака, со сета сила и ненадејно. Во три обида, три пати ме удри по глава.
Бев тотално смирен и не почуствував ништо. Никаква „виша сила“ односно „невидлива рака“ која што требаше да ме повлече во страна. Тоа впрочем е и единственото нешто што очекував да го почуствувам, со оглед на тоа што никогаш и со никого не сум разговарал на тема сакки тест (бидејќи сум немал желба за тоа). Ниту пак некогаш сум вежбал некакви специјални вежби за „тест за годан“. Единствено сум слушал кога другите зборувале за тоа, дека споменуваат „виши ниво“, „виша сила“, „невидлива рака“, „божествена енергија“ и слично.
*********************************************************

Енергијата ми е позната материја и мојата верба во неа и те како е голема (за разлика од „виши ниво“). По кратко размислување се запрашав дали е можно да го почуствувам нападот изведен од жената која што толку многу ја сакам?
Се надевам дека кога ќе дојде време за мојот сакки, извршителот ќе биде доволно мотивиран за напад, во спротивно ќе морам да чекам уште неколку години, затоа што си ветив уште одамна дека или ќе го положам од прва или ќе чекам три години до следниот обид. Не сакам како што денес се случува, да се обидувам три пати во два дена. А сакам тој што ќе нападне да удри машки и како што треба. А јас за секој случај ќе го испровоцирам како што пред три години го испровоцирав почитуваниот Папа сан, кога пред полагањето му реков дека сакам да ме напаѓа со вистински меч затоа што сум сигурен дека како од шега ќе го избегнам дрвениот.
Провокацијата беше успешна и си го добив по главата. Овој пат се надевам дека ќе направам уште подобра мотивација.