Фуџита Сеико

Извадоци од весникот Никкан Канко 14 јануари, Шова, 1966 година:

„Последниот активен нинџа што живееше во овие модерни времиња почина на 6 јануари, 1966 година, од цироза на црниот дроб. Фуџита Сеико, беше последниот наследник (14 соке) на Кога рју Нинџутсу. Бидејќи не остави наследник зад себе, овој закоравен нинџа направи вештината да исчезне засекогаш. Церемонијата околу погребот се одржа пладнето на 11 јануари, во храмот Кано-ин во Даито-ку (Токио). Со церемонијата раководеше сенсеи Кониши од школата Шиндо Мунен рју Кенџутсу. Сите големи имиња од светот на традиционалните боречки вештини беа наредени во една линија пред последниот нинџа.
Според зборовите на Фуџита, тој се уште не сретнал некој кој е доволно упорен и доволно отворен во умот за да може да ја наследи неговата вештина. “

п.с. Со овој текст ја исполнувам желбата на мојот верен и посветен ученик Марко.