Меифу Шинкаге рју

Во последно време многу од членовите на Буџинкан, па и на Џиненкан, почнаа да ја вежбаат шурикен школата Меифу Шинкаге рју. Таа е основана во 1970 година од страна на Чикатоши Сомеја. Денес школата е предводена од соке Отсука Јасујуки, кој успеа да ја прошири низ светот.

Ова е повеќе одговор на еден од Вашите мејлови каде што ме прашавте зошто и ние да не почнеме со тренинзи на оваа школа и зошто не отвориме секција (гранка) за истата, кога таа е толку расположена за проширување (кое е релативно лесно – сенсеи Отсука дава одлични услови за семинар и веднаш потоа можете да отворите секција).
Мојот одговор е едноставен.

„Со сета почит кон соке Отсука, ние засега вежбаме само јапонски корју буџутсу (кобудо од пред 1868 година). Не сме заинтересирани за модерни школи кои се формирани пред 40-тина години. „
Планираме така и да остане.