Од поштенското сандаче

Сенсеи,
се извинувам што ќе ви одземам малку време, но морав да ви напишам неколку збора и да ги споделам моите впечатоци.
Сакам да ви се заблагодарам уште еднаш за вчерашниот час за Даито Рју и за тренингот потоа. Даито рју навистина ми се допадна и бев импресионирана од умешноста на самураите да состават техника која перфектно ќе функционира и во најнеповолна ситуација. Бев изненадена и од тоа колку внимание се обрнува на секој детал и секоја ситница, кои мене како почетник ми изгледаа небитни, само за да сфатам дека
токму деталите ја доведуваат техниката до совршенство. Особено ми беше интересно тоа што секоја ката си има киаи. Останав со подзината уста кога слушнав за обемноста на школата и за бројот на катите, што добив впечаток дека на Даито Рју е вештина на која можеш да му го посветиш целиот живот и пак да не стигнеш да ја совладаш во целост,
ниту пак да ги откриеш сите нејзини тајни, мистична како и епохата од која потекнува.
Сметам дека зад Даито рју има една неверојатна историја и традиција на која само можам да гледам со восхит и пред која се поклонувам.

Морам уште да го спомнам и вчерашниот тренинг, си поминав прекрасно. Има нешто необично во таасала, некоја неверојатна енергија или можеби не е до местото, можеби е до луѓето.
Морам да признаам дека кога ми предложивте да останам и на тренинг, прифатив со малку страв, мислејќи дека нема шанси да издржам до крај со напорниот тренинг. Но некако успеав, не можев да сфатам како најдов сила да го издржам тоа џунан ундо кога само пред неколку месеци ми беше мачно да ги искачувам скалите до дома. Навистина им должам многу на моите инструкори – вашите ученици.

Сенсеи, јас вака можам да си пишувам цел ден, но мислам дека ви одземав доволно време.

Ви испраќам поздрави и ви посакувам пријатен ден.

п.с. Повеќе на Форум.