Хисаку / Фуби

На вчерашниот тренинг го разработивме принципот на катата Хисаку (кото рју) односно Фуби (шинден фудо рју). Ви објаснив дека поради нејзината ефикасност успеала да преживее речиси 800 години . На крајот додадов дека таа е толку ефикасна што и ден-денес ја користат борците на УФЦ (UFC).

Ако се сеќавате на вчерашното објаснување во делот „дека оваа ката изгледа доста чудно на прв поглед. Мислите дека можете да се отарасите лесно од противникот, но доколку се обидете поголема е веројатноста Вие да завршите со потешки повреди“.

Еве Ви ја катата на дело. Процените дали може и има време да се отараси од противникот така лесно.

п.с. На клипот, принципот е во комбинација (хенка) од техниките: До Џиме (давење на телото) и Хадака Џиме (голо давење).