Size does matter

Многупати кога сме разговарале за должината на катаната односно на нејзиното сечиво, сум Ви појаснувал дека должината „и те како“ е важна, особено кога станува збор за усовршувањето на вештината кенџутсу.

За да можете да го извлечете најдоброто од Вас, особено при вежбањето Иаи џутсу односно Батто џутсу, важно е должината да е прилагодена според висината на вашето тело.
Затоа, еве Ви една шема според која ќе можете да се раководите при изборот или изработката на Вашиот меч.

Shaku cm inch Sori (curvature) Висина
2,26 68,5 27 0,6 inch 155 cm – 160 cm
2,35 71 28 0,6 inch 160 cm – 165 cm
2,45 74,2 29,2 0,6 inch 170 cm – 175 cm
2,50 75,8 29,84 0,6 inch 175 cm – 180 cm
2,55 77,3 30,43 0,6 inch 180 cm – 185 cm