(Нај)Добра и (Нај)Лоша вест

Стигнаа дипломите за шодан (1 дан) на моите ученици Марко и Марјан. Кога ќе полагаат во декември, сакам да им ги доделам веднаш, а не да чекаат допрва да ги нарачувам од Јапонија.
Мислам, ова и не е некоја вест. Тоа е сосема нормална и легална процедура за секое нормално и легално доџо.

Но што сега со тие што цело време ширеа лаги дека јас сум бил баниран од Буџинкан Доџо и дека моето доџо не било повеќе легално? Како тоа од  Јапонија без никаков проблем ми стигнаа дипломите нарачани за двајца мои ученици? Дали и Хомбу Доџо-то во Јапонија е нелегално?

Господи, како сега ќе ги проголтаат сите изедени говна во текот на овие неколку месеци? Е за тоа има начин, а јас ќе се погрижам при првата средба со нив. Не мора да ми се извинат мене. Очекувам извинување кон сите мои ученици.

Така оди тоа, кога се плеткате во работи кои што не ги познавате. За да го разберете Буџинкан како функционира, треба да ја познавате неговата душа. Треба да ја следите неговата работа, најмалку 20 години наназад. Во спротивно ќе Ве лажат. А Вие ќе верувате. Ќе Ве лажат за да Ве придобијат. Ќе Ве придобијат за да имаат финасиска корист од Вас. Не само преку пари. Туку и преку можноста да се пофалат дека имаат ученици од неколку држави. Какви ученици? Без доџо? Со доџо со пет членови? Ќе Ви доделат звање, диплома преку ноќ. Ќе Ве уверат дека Вие одамна сте требале да го добиете тоа од лошиот Игор. И после ќе мора да одите на нивните семинари. Беља работа. За истата цена имате семинар во Вашиот град или држава. Без патни трошоци, без спиење по хотели, мотели и доџо-а. Без малтретирање по патишта. Без лижење немиени г’зишта. И тоа семинари со врвни мајстори.

Но што значат звањето и дипломата? Знаете ли колку 15 данови има низ цел свет? А знаете ли дека само десетина од нив се барани за семинари? Другите мораат да барат жртви на кои ќе им дадат дипломи за да можат да одржат некое семинарче. Но и тоа е пролазно. На говнојадците ќе им здосади да ги исполнуват желбите на нивниот ментор. Ќе им здосади да ги голтат нивните лаги. Ќе им здосадат дури и пофалбите бидејќи знаат дека тие се со некаква цел. И потоа?
Сега Марко и Марјан ќе имаат шодан дипломи (легални, секако, не постојат други). Заработени со тешка мака. Но дали знаете колку има разлика од нивното знаење и вештина и од знаењето и вештината на говнојадците?
Но што е интересно? Тие што сакат да лажат, сакат истовремено да бидат и лажени. Толку многу сакат да веруваат во своите лаги, што сега самите себе ќе се излажат дека дипломите се фалсификат. Или ќе измислат некоја друга лага и оправдание. И пак ќе го шираат тоа наоколу. А тие што ќе ја примаат таа лага, ќе ми ја пренесат при првото влегување во нашето доџо. Колку и да веруваат на луѓето што ги познаваат, тие луѓе познаваат и други луѓе на кои им веруваат. И така лагата се дознава и препознава. А квалитетот се качува на скалата и од високо ги гледа губитниците со мало срце.
И на крајот, за „лажните“ дипломи што ги даваме на учениците кои положиле за ученички степен. Па тоа не се дипломи од Буџинкан Доџо ниту некогаш сме го кажале тоа. Тоа е само потврда од учителот (за спомен, доказ итн.) дека ученикот има признание од учителот за своето знаење. Дали говнојадците добиле дипломи од 10 до 1 кју од нивните ментори при тоа да ги положат сите степени? Дали знаат дека нема ниту едно доџо кое работи на тој начин. Речиси секаде (па и кај нивните ментори) ученичките степени се запишуваат во нелегални будо пасоши. Па што? Мене не ми е гајле затоа.

Како што кажав, очекувам извинување до сите мои ученици, а особено до Марко и Марјан.

Гамбате.

п.с. Наградно прашање: која е добрата, а која е лошата вест?