Испливување

Големиот мајстор Свенерик Богсатер ќе одржи семинар за Асајама Ичиден рју Таиџутсу во Прага-Чешка. Топ вест!

Вештините кои соке Масааки Хатсуми ги вежбал во својата младост, пред да стане ученик на Такаматсу и соке за школите на Буџинкан, а за кои има менкјо каиден (или некаква лиценца), конечно почнаа да испливуваат на површината (читај за јавност). Станува збор за класични јапонски борбени вештини, кои Хатсуми ги предавал само на мал број луѓе во Буџинкан (претежно Јапонци), со исклучок на шиханот Свенерик, кој е еден од највлијателните луѓе во организацијата.

Со тоа, истите тие школи пополека се отвораат за јавноста, а кој може тоа подобро да го направи (и кој смее да го направи), ако не сенсеи Свенерик.

Е да, сега ќе се јават едно чудо други самопрогласени мајстори на оваа школа кои ќе тврдат дека ја научиле кај „сенсеи Танака“ (синоним за исмислен учител), но вистината секогаш лесно се открива доколку се има барем малку памет во главата.

Ова е знак дека во иднина можеби ќе почнат да се подучуваат и некои други рју-ха, но истовремено и знак дека луѓето во Буџинкан малку се заситени од начинот на кој нинџутсу се предава и се разбира на запад.