Полагање

(Порано бев изненаден кога Марко ќе напишеше нешто добро на Форум. Сега сум горд поради тоа што успеав да „создадам“ еден здрав, зрел и цврст шодан – И. Довезенски.)

_____________________________________________________

П О Л А Г А Њ Е!

Секогаш кога ќе дојде време за полагање, слушам по некој БИСЕР од страна на некои ученици.

Дечки малку да ви објаснам што значи тој збор.

Прво, го разбирате во буквална смисла и после ни (M&M) поставувате глупави прашања:
– може ли да полагам две кју во едно (мислам хелооооу)
– зошто сум со услов, а немам пропуштено ни еден тренинг последниве
6 месеца
– несакам да полагам… не заслужувам, или, не е во стилот на корју
итн…

Второ, колку пати Сенсеи и Мац имаат спомнато, дека секој ваш тренинг е полагање и дека полагањето е само церемонијално унапредување. Зар мислите дека Сенсеи незнае колку вие знаете, или незнаете. Уште пред да почнете да полагате, тој однапред знае каде ќе згрешите, а каде ќе бидете добри, каде сте најслаби, а каде можете да дадете максимум.
Во ова сум се уверил лично.
Да не заслужувавте, не би биле на список, да заслужувате, сигурно не би биле со услов.

Трето, прочитајте го полагањето меѓу редови и размислете за самиот збор.
Заборавате на вашето однесување,  во доџо, на семинар, на камп или надвор. Ако мислите дека полагате само на тренинг, или, кога е присутен само Сенсеи, тогаш сте се зафркнале.
Кога јас и Мац сме излегле на списокот за полагање, без разлика дали сме биле со услов или не, без разлика дали ни се допаѓало или не, не сме смееле да поставуваме прашања, зошто вака или така. Што ви кажува ова. Само едно. Зборот на Сенсеи е последен. Како каже тој, така ќе биде сакале вие или не. Тој е секогаш во право. Тоа е почит и така се гради доверба. Ваше е да дознаете и откриете зошто е така. Одговорот лежи тука…

Четврто, некои се разочаруваат кога не се на список, некои пак едвај чекаат да полагаат. И првото и второто размислување не ми се допаѓаат воопшто. Ми звучи себично и не ми мириса на „ратнички дух“.
Тие што размислуваат вака, во старт паѓаат на еден тест, на тема што треба да ја полагаат за 1 кју : „Сеишин текки кјојо“.

Со вакво размислување, не го заслужувате кафеавиот оби, ниту пак ќе стигнете до него.

Петто, ако не полагате, неможете да напредувате, ќе стоите во место. Зошто? Па зар би добиле исто деншо некои што имаат 2 кју и некој што е 10 кју, без разлика, кој колку години е во клубот. Тој што дошол до 2 кју, сигурно вложил повеќе од тој што е 10 или мукју.
Впрочем, да не вложил не би бил 2 кју.
Значи “филозофските“ приказни дека не треба да се полага од „дрн дрн јариња“ – паѓаат во вода.

Шесто. Бидете секогаш приземјени и скромни. Бидете исти и на пофалби и на критики. ФУДОШИН (во превод).

Полагате со вашето секојдневно однесување, физичко, ментално и духовно, а не со вашите 10 минути од последниот петок од јуни или од декември.

Се надевам ќе го разберете ова, тие што неможат, нека го прочитаат текстов повеќе пати.

-Марко Опачиќ (MArChEDONIAn!)