Наместо поздрав

Се зафативме. Овој пат се зафативме премногу. Но ако Ние се зафатиме премногу тоа значи дека ќе одиме до крај.
Мислите дека се преценив? Можеби.
Градам доџо. Тој што градел толкав голем објект, знае што значи тоа. Финасиски исцрпен и во долгови, кои ќе ги враќам барем 30 години. Инвестиција која нема никогаш да ги поврати вложените средства. Но јас не вежбам за пари, јас вежбам за (и со) љубов.
Од работа-на работа. Секој слободен миг градам. 120 км. возење секој ден. ’Рмбање. Потоа малку сон.
Последните два-три тренинга знам дека изгледав како лајно. Бев малку изморен. Всушност бев многу изморен, но не дозволував да се види тоа. Барем јас така мислам. Ви се извинувам поради тоа.
Се зафативме. Во следните месеци организираме три меѓународни семинари. Три семинари со тројца најдобри мајстори за корју буџутсу во Европа во моментов.
Знаете што е интересно? Што сите корју учители се смеат кога ќе им се спомене Буџинкан. Тие го почитуваат соке Масааки Хатсуми, но се смеат на несериознсота на луѓето што ја претставуваат организацијата. Се смеат на оговарањата меѓу „буџинканци“, на зависта, на омразата, на неквалитетот. Тие го множат Буџинкан со нула. Освен Буџинкан Македонија. За нас имаат огромна почит. Тоа тешко се заслужува.
Имаме пријатели насекаде. Тие сфатиле дека Буџинкан Македонија е место каде што вежбаат вистински луѓе, на вистински начин, на вистинско место, со вистински учител.
Го имаме Марио де Мол следната година. Човекот со најголемо звање во светот во Џиненкан. 6 дан. Тоа таму многу значи. Блиски сме и котактираме речиси секој ден. Врзани сме сите. Б.М. одамна е дел од корју заедницата.
Се зафативме многу. Отворивме ново доџо во Тафталиџе. Во септември правиме нов упис. Ќе има многу кандидати.

Вежбаме секој ден и грабиме напред. Не планираме да се спуштиме назад. Одиме кон врвот. Незапирливо.
Само храбрите се зафаќаат и и успеват. Затоа што се чесни и благородни. Затоа што работат и почитуваат.
_________________________________________

Ова е последен напис за ова полугодие.
Уште малку заминуваме на Летен Камп. Се читаме од септември.

Упис на нови членови во Буџинкан Македонија

Што е тоа корју буџутсу (класични јапонски борбени вештини)?

Ова прашање бара многу повеќе простор за да се објасни подетално, но накракто би објасниле дека тоа се борбени вештини создадени пред периодот Меиџи (1868 година) и биле наменети за војување гради в гради за време на граѓанските војни во Јапонија. Тоа подразбира не само голорака борба, туку и користење на најразлични оружја употребувани на бојното поле како што се катана (меч), јари (копје), нагината (хелебарда) и слично. Сите тие вештини се пропратени со посебна филозофија и психологија, но и многу други знаења кои биле потребни за да се преживат тие турбулентни времиња од јапонската историја.
За разлика од корју буџутсу, постојат и модерни боречки вештини таканаречени гендаи будо во кои спаѓаат карате, џудо, аикидо, кендо (итн.), за кои, исто така, немаме доволно време да пишуваме тука. Доколку сте заинтересирани да вежбате гендаи будо, тогаш обратете се во некои од многуте клубови во нашата земја, а ние Ве уверуваме дека постојат голем број одлични инструктори за овие вештини.
Доколку одберете да вежбате класични јапонски боречки вештини, тогаш добредојдовте во единствениот клуб во нашата земја – Буџинкан Македонија.

Внимавајте!

Известени сме дека во последно време се појавиле некои самопрогласени буџинкан учители кои тврдат дека вежбаат „правилно“ нинџутсу. Пред да почнете да вежбате со нив, побарајте да Ви ја покажат лиценцата (менкјо-то) за шидоши која е доказ дека се овластени за да се претставуваат како претставници на Буџинкан Доџо. Секаков изговор во врска со тоа значи дека тие учители лажно се претставуваат.

За обуката?

Школото за класични јапонски борбени вештини Буџинкан Македонија отвори ново доџо во населбата Тафталиџе кое е наменето специјално за сите почетници кои сакат да станат наши членови. Запишувањето е бесплатно, а месечната членарина изнесува 1000 денари. Тренинзите се одржуваат во вторник, четврток и сабота од 20.30 до 22.00 часот. При уписот не добивате ниту кимоно, ниту мајца, ниту капче, ниту некаков прирачник. Парите собрани од членарината се користат за плаќање на просторот за тренинг, а тренинзите, кои се бесплатни (без пари), ги плаќате со Вашата пот и со Вашиот труд.
Корју Буџутсу не е спорт. Тоа е знаење наменето исклучиво за личен психофизички развој и постигнување напредок на секое поле од животот.
После неколку месеци од Вашето зачленување и редовен тренинг, ќе преминете во Хомбу (централното) доџо-то на Буџинкан Македонија. Таму ќе се придружите на напредните ученици и тогаш почнува Вашиот вистински тренинг. Вие ќе бидете дел од нашето семејство, но и натаму ќе треба да се борите за да се здобиете со почитта која ја очекувате. Вниманието во нашето доџо се заслужува само на еден начин: со искрен приод кон вештината!

Најчесто поставувани прашања:

-Има ли често повреди во Вашето доџо?

Модриците и гребнатинките се нешта што ќе Ве следат постојано за време на Вашиот тренинг. После некое време Вашето тело и Вашиот дух ќе бидат толку силни, што таквите повреди воопшто нема  ниту да ги забележувате. Досега со сериозна повреда се стекнал само главниот инструктор на доџо-то, Игор Довезенски. Инаку, очекуваме дека во иднина ќе имаме и поголеми повреди, но шансите за тоа се исти како и кога би возеле ролери или би играле фудбал.

-Што ако сакам да се запишам подоцна?

Уписот во Буџинкан Македонија трае во текот на целата година, но во септември имате можност да почнете да вежбате во компактна група која се формира во текот на овој месец. Сепак, добредојдени сте во секое време.

-Што ако сакам да прекинам со тренингот и членувањето?

Ова е малку смешно прашање и се уште не знам зошто ни го поставувате. Во моментот кога нема да се чуствувате пријатно и среќно во нашето доџо, Вие можете слободно да се поздравите и да си заминете. Се додека ги почитувате правилата на доџо-то, Вие сте добредојдени да се вратите доколку некогаш го посакате тоа. Во секој случај засекогаш останувате наш пријател (се додека го посакувате тоа).

Колку клубови за нинџутсу има во Македонија?

Сите во Македонија кои вежбаат или вежбале (Буџинкан) нинџутсу или некоја друга класична јапонска борбена вештина, биле ученици на инструкторот Довезенски (повеќето добри – а само неколку избркани од клубот поради нечесност или занимавање со политиканство наместо со тренинг).
Дозвола за легално отворен клуб, стекната со чесен и напорен тренинг досега добиле учениците Марјан Прошев и Марко Опачиќ.