In Memoriam (Милорад Талески)

Почина една од легендите на боречките вештини во Македонија. Почина Милорад Талески, еден од првите џудисти во нашата земја.
Нашето проклетство ќе си го носиме со себе засекогаш. За нас, секогаш биле и ќе бидат подобри мајсторите со сомнителен квалитет од соседството (и подалеку), отколку нашите прекалени борци кои само затоа што се наши – по дефиниција се помалку вредни.
Или, пак, со сомнителните побрзо се доаѓа до посакуваното?
Почивај во мир легендо. Вистинските познавачи на боречките вештини нема никогаш да те заборават.

Милорад Талески (фотографирано 1969 во Скопје)