Икигаи 生き甲斐 (Причина за постоење)

Застанат на највисокиот камен на врвот на Липац и загледан во златните полиња на Средорек во пауза помеѓу два тренинга, размислувам дали достојно сум ги извршил само-поставените цели во мојот живот.

Во основа, Икигаи 生き甲斐 треба да даде соодветен и позитивен одговор на следните прашања:

1. Дали сум целосно посветен на мојата страст за Кобудо (класични јапонски боречки вештини)?
2. Дали ги исполнувам моите цели во животот?
3. Дали сум задоволен од животот?
4. Дали ги достигнав моите очекувања?
5. Дали сум тоа што јас сакам да бидам во животот?
6. Дали сум искрен кон себе си?
7. Дали ги поседувам вистинските вредности?
8. Дали правам корисни работи за општеството?

Обидете се некогаш и Вие. Застанете на некое посебно место за Вас, далеку во природата и поставете си ги овие прашања. Размислете дали поседувате некои од доблестите кои ги поседувале јапонските самураи и пронајдете го одговорот кој ќе Ви помогне да го трасирате Вашиот Пат.

И така загледан во далечината, Петарче бесшумно се прикрадол зад мојот грб и ја направил оваа фотографија која уште еднаш ова утро ме натера да размислувам за моите животни постапки.

Икигаи. Причина за постоење.