Краткиот Пат (Shortcut)

Кои вештини се потребни за да се успее преку краткиот Пат.
Хммм…многу е лошо кога некој што не е компетентен ќе се обиде да даде одговор на вакво прашање.
Сепак, преку примерите од околината и искуството со нив, вреди да се обидам да одговорам.
Прво, треба добро да се наострат ноктите. Онака добро, кога ќе загребат по кожа да не можат да се откачат со месеци. Ама да гребат како што треба.
Второ, добро подмачкување. Само добро подмачкани можат да се „угурат“ онака длабоко у шупак. Ама навистина длабоко, кога ќе влезат, да останат таму се месеци и да неможат да излезат од „рупата“. А и немат потреба, тие што го сакат краткиот пат навистина уживаат во таа темна и влажна средина.
Трето, посипување со шеќер. Ама добро посипани, да можат така квалитетно да се „улизуваат“, така што ќе станат навика и потреба. Да не се може без нивните благи зборови.
Четврто, фрлање образот на буниште. Онака без размислување. Личното и националното достоинство не се воопшто важни. Кога се нема образ се е полесно. Површината каде што се наоѓал образот станува тврда како ѓон, па затоа и може да се шутира. Со ѓон наместо образ, ништо не боли.
Пето и последно. Облекување чизми кои газат се пред себе. Тие се од посебна марка. Не можат да се купат во продавница, туку се добиваат бесплатно откако ќе се совладат првите четири вештини погоре. Со такви чизми можете да газите преку трупови без око да ви трепне.

п.с. Не ми е јасно како Нино Велечковски цели 35 години е на врвот на естрадата со една ипол песна. Како да се клонирал човекот. Го има на сите можни забавни емисии и на сите можни канали.  Ете, тоа е вештина.
Да му се серам на тамбурите…

Сенсеи (седум дена потоа)

Сенсеи дојде и си замина. Ми предаде многу техники и кати кои што треба да ги учам и проучувам во наредниот период. Ми остави многу обврски кои што треба да ги завршам. Среќен сум поради тоа.
Сенсеи дојде и си замина. Во текот на целата година ми напоменуваше дека кога ќе дојде во Македонија ќе полагам за шодан. Го земал во предвид моето претходно искуство со Даито рју (Такума Каи), моето искуство во Буџинкан и фактот што веќе година ипол сум негов личен ученик.
Сенсеи дојде и си замина. И ниту збор не ми кажа за полагањето. Ниту пак јас некогаш ќе му споменам за тоа. Тоа е негова работа. Тој најдобро знае кога јас ќе бидам спремен за шодан. Тоа што јас знам, е дека нема никогаш да побарам да полагам и нема никогаш ниту во еден момент да помислам дека сенсеи греши во однос на било што.
Сенсеи дојде и си замина. Ми текнува, еден мој поранешен ученик зборувал дека заминал бидејќи три години вежбал кај мене, а имал само седми кју. Заслужувал црн појас според него. Но три години вежбање на хартија и три години вежбање во доџо со луѓе и крварење на паркет не е исто. Таквите ученици веднаш наоѓат исти такви учители на хартија кои не крвареле (иако се полни со приказни за нивниот тежок тренинг) и добиваат преку ноќ повисоко звање.
Сенсеи дојди и си замина. Јас нема никогаш да го напуштам сенсеи. Јас нема никогаш да му замерам за било која негова одлука. Јас сум подготвен до крајот на мојот живот да носам бел појас за Даито рју и Оно ха Итто рју. Јас останувам лојален на сенсеи до крајот на мојот живот.
Затоа што едно научив во текот на сиве овие години.
Корју Буџутсу учи на нешто највредно. Лојалност. Лојалност и чест.

Сенсеи

Добредојде во Македонија сенсеи, му се обратив само што се појави од зад вратата на воздушното пристаниште „Александар Велики“.
-Ооо, ајде Игор, одиме на тренинг, возврати додека се ракуваше со мене.
Таков е сенсеи Черта, секој миг го користи за тренинг и за да ми пренесе дел од своето големо знаење во двете самурајски школи за кои е шихан. Ме чуди од каде наоѓа толкава енергија и љубов…
——————————————
Четврток:
-Тренинг од 10.00 до 13.00 часот
-Тренинг од 16.00 до 18.30 часот (и Мацко се придружи)
-Тренинг од 21.00 до 23.30 часот
Петок:
-Тренинг од 07.00 до 09.00
-Тренинг од 11.00 до 14.00 (и Мацко се придружи)
-Тренинг од 20.30 до 22.30 (во Буџинкан Македонија)
-Тренинг од 23.00 до 00.30 часот
Викенд семинар+тренинзи после семинарот
Понеделник:
-Тренинг од 07.00 до 10.00 часот

———————————————–
Вторник (пред половина час):
-Ало, Довезенски тука, д-р Иван ми треба.
-д-р Иван е зафатен, што да му пренесам?
-Сакам да закажам за интервенција, пломбата од забот ми испадна…

————————————————–
Чуството кога сенсеи ќе ти ја избие пломбата од заб со какато гери, а ти само ќе ја голтнеш за да тој не го забележи тоа за да не се грижи непотребно….

Впечатоци

“Thirty years I run Aikido dojo. Simultaneously I run Kendo dojo for 5 years. More than 10 years I run Daito Rju Aiki JuJutsu dojo, but this is one of the best and one of the hardest training that J have ever seen.”
Sensei Certa – Head instructor of European Daito Kai
(after this evening training in dojo of Bujinkan Macedonia)

 

Шихан

Шихан е јапонска титула која се доделува на мајсторите по боречки вештини од највисок ранг. Во превод значи мајстор (учител) или експерт.
Таа се дава на поединци кои имаат големо познавање на вештината, способност за правилно подучување како и развој и ширење на вештината.
Да се пишува за оваа титула потребно е доста време и простор. Затоа ќе се осврнам на неколку работи што треба секој почетник да ги знае за оваа толку многу посакувана титула во светот на будо-то (а особено во Буџинкан).

________________________

Титулата најчесто се добива во традиционалните јапонски борачки школи (корју буџутсу). Таа е резервирана само за неколкумина одбрани, а често пати само за еден (најдобар) ученик. Со оваа титула, всушност се добива лиценца (менкјо каиден), по што носителот доколку сака може да си отвори свое доџо или да си оснива своја организација каде што ќе доделува и дипломи, но може и понатаму да си остане во организацијата каде што ја добил титулата, а со тоа останува да биде почитиван до крајот на својот живот.
Титулата шихан која што се добива во Буџинкан, всушност не е титула за школите (корју) кои што се изучуваат таму, туку е титула за хибридната вештина Будо Таиџутсу која што е создадена од страна на соке Масааки Хатсуми кон крајот на 20 век. Треба сите да знаат дека таа лиценцата (менкјо каиден) не се доделува на нејапонци бидејќи старите школи (рју ха) се сметаат за јапонско национално богатство. Дури и модерните боречки вештини (Гендаи Будо) внимаваат на ова, па така денес нема ниту еден нејапонски шихан во Аикидо. Имено, постојат неколкумина нејапонци (Стивен Сегал, Франк Доран итн.) кои ја добиле оваа лиценца во минатото од некои учители кои што работеле под чадорот на Аикикаи (организацијата која што е мајка на сите аикидо организации т.е. Хомбу доџо-то на Аикидо-то со кое што денес раководи внукот на Морихеи Уешиба-оснивачот на вештината), меѓутоа нивните титули не се признаени од хомбу-то на Аикикаи.
Ова правило кое што е јавна тајна строго се почитува од Хомбу доџо-то на Аикикаи. Така, доколку некој Јапонец  стигне до 6 дан, по правило добива можност и за добивање на титулата Шихан, меѓутоа тоа не е правило и во случајот кога нејапонците ќе добијат 6 дан (ги има повеќе меѓу кои во Европа најпознат е французинот Кристијан Тисиер, мајстор кој во техничка смисла е подобар аикидока од многу Јапонци).
Кога веќе почнавме да даваме примери преку аикидо-то, редно е да споменеме дека Македонија воопшто не е претставувана од ниту една организација која што е признаена од страна на Аикикаи (иако сите го тврдат спротивното). Тоа не значи дека дипломите на нашите аикидо инструктори се нелегални. Напротив, тие се издадени од Аикикаи, но преку други подорганизации кои се под чадорот на матичната. Ова можете и да го погледнете на официјалната страница на Аикикаи (http://www.aikikai.or.jp/eng/index.htm) во делот на Overseas organizations. (Значи, во Македонија нема ниту една официјално признаена организација за Аикидо.)
После ова сигурно ќе Ви биде полесно да разберете што значи титулата шихан во светот на јапонските боречки вештини и колку малку луѓе со ваква титула постојат особено меѓу нејапонците.

________________________________
Еден од ретките шихани за корју буџутсу (нејапонец) е сенсеи Антонино Черта од Италија кој што ја добил титулата директно во Хомбу доџо-то во Абашири (Јапонија). Токму ние (Пат кон Сонцето доџо) ја имаме таа чест да бидеме негови ученици, а тоа е огромна привилегија за нас.
Иккан!

Почеток (и така во круг)

Почна новото полугодие. За сите. Секоја година исто. Така треба да биде.
Денес е прв час. Косара тргна на школо. И ние тргнуваме во школо (доџо).
Има мала разлика. Училиштето е задолжително и така треба да биде. Доџо-то не е задолжително и така треба да биде. Доџо-то отсекогаш било и ќе биде за оние малку одбрани што сакат подобро да се запознат себеси. Но искрено да се запознат себеси. А не после неколку тренинга да заминат затоа што место да се трудат да се запознат себеси, тие се труделе да ги запознат другите околу нив. А другите се секогаш полоши, нели?
__________________________________________________
Нови ученици ќе започнат да чекорат по Патот. Веќе има неколку пријавени на уписот. Како и секоја година, така и оваа, само малку од нив ќе успеат да влезат во „семејството“. Повеќето ќе паднат на многубројните испити што ги очекуваат.
Од денес, блогот повторно почнува со работа. Некогаш еднаш, некогаш двапати неделно.
Ова е само најава и добредојде на сите во нашето доџо.
Буџинкан Македонија. Наш живот, наша приказна.
Буџинкан Македонија. Начин на живот!