Карл

Работи како службеник во мисиите на Обединетите Нации. Последнава година беше на служба во Приштина, на Косово. Ми се јави на телефон пред една година, откако претходно „не пронашол“ преку нашата веб-страница. Се претстави и кажа дека претходно вежбал нинџутсу во неколку клубови во Канада и Австрија. Ме замоли да го примам за ученик. Така, започна неговиот Пат кон Сонцето.

Доаѓаше два пати неделно на тренинг. Неговата основа беше очајно лоша (како и на повеќето во Буџинкан Доџо). Кога ќе ме прашаше како напредува, секогаш го добиваше истиот одговор: „Не сум задоволен со тебе“, му велев. „Можеш ти многу повеќе“.

Пред неколку дена ме извести дека добил „прекоманда“. Го праќаат на нова мисија во Сирија (Голанска Висорамнина). Вчера, на крајот од неговиот последен тренинг во нашето доџо, одржа говор пред неколку наши членови. Кажа дека никогаш и никаде не запознал такви воини како нашиве. Кажа дека никогаш и никаде не почуствувал таков „дух“ каков што владее во нашето доџо. Објасни дека вежбал во неколку клубови досега, но дека после тренингот во Буџинкан Македонија, неговата представа за нинџи и нинџутсу е сосема различна од досегашната. Кажа уште многу пофални зборови за сите нас (делот што го посвети фалејќи ме мене – секако дека ќе го прескокнам).

Се поздравивме уште еднаш надвор пред доџото. Повторно ме праша дали сум задоволен од него како вежбач. Го доби истиот одговор. „Не сум задоволен.“

Ќе ми недостасува Карл. Со неговите 46 години секогаш ми се обраќаше со сенсеи (постар е 11 години од мене). Кога ќе излезевме на пиво во „Бисер“, постојано ме распрашуваше за вештината, за Буџинкан, за јапонската историја и традиција, но и за македонската, која што многу ја почитуваше. Честопати ми опишуваше животни ситуации во кои го применил знаењето научено од мене. „Многу работи научив, сенсеи. Многу сум ти благодарен за тоа“, велеше.

Карл не беше талентиран вежбач. Потрошил многу време на погрешни места и со погрешни луѓе. Но Карл поседуваше нешта кои што другите ги немаат во себе. Лојалност, пожртвуваност и најважно од се – способност наученото да го применува постојано.

Тој издржа на Шугендо до крај. Издржа на преживување до крај.

Со својот однос ја отвори вратата на нашето доџо засекогаш.

Ти посакувам среќа Карл. Знам дека повторно ќе се видиме некогаш. Чувај се.

Се зарекла свиња…

Пред некое време Ви напишав писмо дека во текот на јуни и јули нема да доаѓам на тренинзи и дека поради мојот личен тренинг со некогашниот ученик Игор Стојановски-денес мајстор за Кашима Шин Рју Кенџутсу, ќе паузирам во доџо во следните два месеци. И не издржав. Уште по првиот тренинг со него, се појавив и во нашето доџо и вежбав и со Вас. И друг пат сум имал слични ситуации. Ќе најавам дека ќе отсуствувам и оп – ете ме пак во доџо. Секогаш сум го одржувал својот збор, без ралика на се. Сум го ризикувал и своето здравје и кариера поради зборот, но изгледа, кога станува збор за вежбање во нашето доџо, не може да ми се верува. Баба ми велеше: „Се зарекла свиња, да не једе говна“. Тоа важи и за мене најверојатно.

Завчера го оперирав коленото. Рана длабочка и широчка околу 10 см. Докторот ме предупреди дека две недели треба да лежам во постела, а потоа уште шест да не го оптоварувам никако. А јас вчера повторно се појавив во доџо. Онака, целиот искривен и инвалидизиран се мотав меѓу Вас како „прдеж у гаќи“. А само десет часа претходно, додека низ две игли течеше инфузија во моите вени си реков дека можеби е време навистина малку да одморам. Претходно додека ме подготвуваа за операција, додека ги бричеа влакната од моето тело, како овца пред да оди во кланица, повторно помислив дека е време за мал одмор. Додека влегував во операционата сала и им дофрлував смешки на хирурзите (секако храбар и насмеан, без нималку страв), ми помина низ глава дека овој пат ќе одморам барем две недели по операцијата. Се зарекла свиња да не једе говна.

Друг пат, кога станува збор за намалување на моето темпо – не ми верувајте. Помислете на свињата. Или „утепајте“ ме така добро, да не можам воопшто да станам од кревет. Само тоа може да ме спречи.

Size does matter

Многупати кога сме разговарале за должината на катаната односно на нејзиното сечиво, сум Ви појаснувал дека должината „и те како“ е важна, особено кога станува збор за усовршувањето на вештината кенџутсу.

За да можете да го извлечете најдоброто од Вас, особено при вежбањето Иаи џутсу односно Батто џутсу, важно е должината да е прилагодена според висината на вашето тело.
Затоа, еве Ви една шема според која ќе можете да се раководите при изборот или изработката на Вашиот меч.

Shaku cm inch Sori (curvature) Висина
2,26 68,5 27 0,6 inch 155 cm – 160 cm
2,35 71 28 0,6 inch 160 cm – 165 cm
2,45 74,2 29,2 0,6 inch 170 cm – 175 cm
2,50 75,8 29,84 0,6 inch 175 cm – 180 cm
2,55 77,3 30,43 0,6 inch 180 cm – 185 cm

Јавара

Cега за да ја добиеме поентата, погледајте го и следниот клип каде што станува збор за ембу на таиџутсу односно јавара како што се нарекува борбата без оружје во школата Јагју Шинган рју.

Сигурно тука веќе забележавте огромна разлика од останатите кобудо рју-ха што вам Ви се познати.

Значи, честопати меѓусебното влијание на школите може да биде големо,  но некогаш се успевало во намерата тие да бидат љубоморно чувани од очите на неприпадниците на кланот. Но понекогаш се случувало еден сегмент да биде под влијание, можеби поради потребата од негово дополнување односно слабост, додека друг сегмент да биде целосно без влијанија од страна, па така самата школа да биде многу различна во самите подвештини. Таков е случајот со Јагју Шинган рју.

Куми Тачи

Локација: Јапонија

Школа: Јагју Шинган рју

Ембу: Јорои Куми Тачи (борба со тачи во оклоп)

Напомена: Забележете ги сличностите и карактеристиките што оваа школа ги има како заеднички со останатите корју буџутсу рју-ха. Ќе ги дискутираме заеднички.

БуЈу

Една од одличните идеи на соке Хатсуми е концептот наречен БуЈу односно боречки пријатели (браќа по оружје или крв – по нашки).

Тоа што тој концепт функционира само на хартија и преку тастатура е друга работа.

Сабајлево отворам мејл и меѓудругите гледам дека мојот БуЈу, Марио Тушек, шидоши од Хрватска, ме кани да дојдам на семинар со Свенерик во јули. Напишал: „ти само дојди и за тебе е се гратис, јас покривам“. Колку е убаво кога ќе видиш дека некој секогаш се сеќава на тебе и се труди да ти овозможи се, само за да можеш да напредуваш. И тоа само поради одличното пријателство. Тука нема сокриени намери.
Семинарот се поклопува со роденденот на Косара. Лош тајминг и за други работи.
Инаку, Свенерик доаѓа во Пакрац од 2003 година, а јас сум редовен посетител на тој семинар. Тоа мало градче, толку ми има зараснато за срце, што со задоволство би отишол повторно да го видам. Тоа е најверојатно поради мојот БуЈу Марио. Неверојатна личност. Човек со големо срце. Вистински пријател.

Се надевам дека следната година ќе се видиме. Или во Хрватска или во Македонија. Сеедно.

Блискост

Би сакал сите Вие да можете еден ден да ја почуствувате заемната блискост со Вашиот учител/ученик на ист начин како што и јас ја чуствувам деновиве. Тоа е специјална врска. Врска која подразбира доверба, љубов и разбирање. Врска која што се гради со години. Преку давање и земање, преку заедничка цел. Тука нема ништо лажно, преувеличено, ништо задгрб.

Тренинзите се одржуваат секој ден. Знаењето се дели, се надоградува. Искуството исто така.

Се вежба, се разговара, за минатото, за иднината.

Цели 20 години познанство, ниту еден лош збор. Ниту еден знак на непочитување. Навистина, ама од се срце, би сакал секој да воспостави таква брска со својот БуЈу (боречки пријател).

Истовремено ми е жал за сите оние ситни души што никогаш нема да остварат ваква врска. Тоа нема да се случи бидејќи нивната врска се темели на корист, добивка, телесно и еготрипно задоволство или подршка поради суета или слабост.

п.с. Мечувањето на Кашима Шин Рју ми наликува многу на западното мечување. Многу блокови и кружни удари. Но сепак, гоима она јапонското што си го носи во себе. Секогаш мистично и необично.

Личен развој

Драги ученици,

сакам да Ве известам дека во текот на месецот јуни и јули ќе го намалам моето темпо на работа во нашиот клуб. За тоа имам две причини кои ќе Ви ги наведам поради отвореноста на нашата посебна врска и транспарентноста која отсекогаш владеела во нашиот клуб.

Најпрвин, со задоволство сакам да Ве известам дека завчера (ненајавено и неочекувано) во Скопје пристигна Игор Стојановски, еден од моите ученици уште во периодот пред да го отворам мојот клуб (пред 1995). Тој пред десет години замина на работа во САД, каде што на моја препорака, се зачлени и стана ученик во клуб во кој што се негува Кашима Шин Рју – стара јапонска школа.

Мајсторот Игор Стојановски ќе биде во Македонија до крајот на месецот јули, а јас сакам да ги искористам тие два месеци за мојот личен тренинг од областа на оваа школа. Освен тоа, сакам да поминам колку што е можно повеќе време со него поради блискоста и специјалната врска која што ја имавме воспоставено како сенсеи и учи деши. Јас сум пресреќен што тој е повторно близу мене и што сега јас ќе бидам негов ученик за Кашима Шин Рју. За возврат, тој сака да учи Оно Ха Итто Рју и Даито Рју, а јас се разбира ќе дадам се од себе да му го овозможам тоа (иако се сметам за почетник во овие школи). Тоа е добар пример на заемна љубов и почит и на однос каков што би требало да имаат сите ученици со своите учители.

Доколку мислите дека јас имам право, после 22 години секојдневен тренинг и после 15 години водење на клубот, да ја препуштам работата на кратко на моите ученици и да се посветам на мојот личен развој, тогаш Ве молам да ме подржите во мојата одлука. Доколку само еден од Вас (40 на број) се спротистави на мојата одлука, јас ќе продолжам со работата во клубот и во месеците јуни и јули без притоа да замерам и најмалку. Имајте во предвид дека јас сум учител кој што сака постојано да вежба, да учи и да се надоградува. Моето усовршување е можно само преку ист начин како и Вашиот – со тежок и напорен тренинг.

Втората причина за оваа моја одлука е тоа што сакам да ја ставам на тест мојата доверба кон Марче и Марко. Тие се ближат до мајсторското звање, кое во нашето доџо е знак на големо знаење и вештина. Сакам да ги соочам со опасноста да бидат два месеци на моето место, да ги набљудувам промените кај нив и да видам дали тие навистина го заслужуваат црниот појас. Сакам да видам дали мојата доверба е оправдана кон нив, како ќе реагира нивната суета, каква е нивната моќ на брзо носење одлуки и подготвеноста да се брани честа на клубот по секоја цена.

Ете, накратко тоа се причините за ваквиот чекор од моја страна. Јас одвреме – навреме ќе присуствувам на тренинзите, ќе Ве следам постојано и ќе Ви помагам. Но моите приоритети за прв пат ќе бидат ставени пред Вашите. Во следните два месеци ќе се потам, ќе крварам и ќе губам на килажа се со цел да се обидам да постигнам нешто повеќе за мојот личен развој.

Секогаш Ваш,

Игор Довезенски

01 јуни 2010 година

Шоден ва окуден нари

Тоа што денес им недостасува на многу Буџинкан практичари е придржувањето до принципот: „Шоден ва окуден нари“ или во превод „Првото ниво е највисоко ниво“. Тука јасно е ставено до знаење колку е важно да ја совладате основата. Техниките кои можат да ги воодушеват набљудувачите поради својата сложена изведба паѓаат во вода доколку не знаете да удрите брзо и силно и да се движите на правилен начин.

Размислувајте постојано за ова!