Од сандачето

„Сенсеи, знаете дека не сум една од личностите кои премногу се залагала за вештината и која одела по семинари премногу и кои ви кажуваат дека живеат за корју буџутсу, бидејќи навистина не сум до толку инволвиран во вештината, бидејќи ја тренирам првенствено за свое здравје (физичко и ментално) и социјализација. Но денес се потсетив дека секоја втора вечер сум во сала и поради вас. Кога сабајле ви ја видов сликата на фејсбук како лежите блед како крпа во кревет со тешка повреда си реков: “Добро како може овој човек да продолжи да тренира? Зарем не му треба време да закрепне од таква повреда?” И дојдов денес на тренинг со мисла дека ќе ве видам натажени и во болки. Но кога влегов во сала го видов сосем спротивното, што многу ме зачуди. Ликови во цут на младост, во години со полна енергија и сила и никакви проблеми прават џунан таисо намуртени, а човекот кој пред две недели сериозно си ја повредил кичмата и рбетот ми се смешка во ќошот на салата. Со тоа ме уверивте дека вие можете и ќе победите се во животот. Со тоа се потсетив зошто тренирам. Чест ми е што ве знам и што сум ваш ученик.

Со почит Дамјан

…..

Пред неколку недели објавив напис со наслов „Суеверие“.
Сега, овој напис ќе оди без наслов.
Поради суеверие ???
———————————————————————————-
Последниве месеци многу се посветив на проучување на механиката и динамиката на движењето на човечкото тело. Читав, вежбав и посетував неколку курсеви на таа тема. Се запознав со неколку физиотерапевти кои се посветиле на некои сродни науки за човечката анатомија и физиологија.
На едно од тие патувања со мене беше и Ацо и за време на патот имаше можност да слушне дел од заклучоците и плановите за во иднина.
На некои од моите ученици за дел од тие планови им кажав за време на семинарот „Шиноби Арукихо“.
Дел од вежбите ги правев или ги предавав за време на џунан таисо или џунан ундо.
Суеверие? Претскажување? Припрема?

————————————————————————————

Ми се случи незгода. Тоа што го учев последниве неколку месеци сега треба да го применам на себе. А намерата беше да помогнам на тие на кои има треба помош. На учениците кои имаат неправилно држење на рбетниот столб, па поради тоа често имаат и болки, истегнувања или повреди. Но ете, судбината сакаше најпрвин методот да го испробам на мене.
Тоа што со месеци го подготвував како мој (нов) систем за самолекување и одржување на физичката кондиција на телото (Шиноби Таисо ®), сега ќе треба јавно да го промовирам. Но секако, најпрвин ќе мора да го применам и потврдам на себе.
Суеверие? Претскажување? Припрема?
—————————————————————————

Следниве неколку недели, ќе имаме мала измена во начинот на џунан таисо и џунан ундо. Но за тоа ќе Ви објаснам дополнително.
Иккан!!!

Левата рака

Вчера Зоки напиша на ФБ: „Имаме две раце! Не ја заборавајте ја Левата!“
Кога тој ќе напише нешто, обично има коментари и лајкови колку ти душа сака.
Вчера немаше ништо. Збунетост. Јас одлучив да ја зголемам збунетоста и напишав „џуте“ како коментар. Уште поголема збунетост. Сега и тие што можеби помалку го разбраа, замолкнаа.
Си реков, ќе почекам еден ден, па ќе проговорам.
Зоки Ви зборуваше за Буке Шохато. А беше инспириран од мојот прекор кон Вас. Вие заборавивте на левата рака. Уште поточно, Вие и не знаевте за левата рака, бидејќи не бевте заинтересирани да го „голтнете изџваканото залче“.
Таман помислив дека разбравте дека без левата рака (литературата) Вие сте обични „тепачи“, денес во салата десет „тажни фаци“ тагуваа по „загубената младост“.
Па побогу, до кога да Ве учам? Последниве тренинзи бевте толку позитивни, што помислив дека сте ја научиле лекцијата на животот, кога денес, пак гледав некои тапосоидни погледи од неколкумина.
Јас другари, имав тренинг од 18.30 до 20.20 ( со 15 мин. пауза од 19.30 до 19.45). На приватните часови бев и сенсеи и тори и уке. Таму правев (правам) џунан таисо и џунан ундо. Потоа Ве подучував Вас (во две групи). Сега, после тушот следува тренинг со Н. на која треба да и предадам тоа што го научивте и Вие.  И покрај сето ова, влегов во салата насмеан.
Па добро, што Ви беше Вас? Бевте позаморени од мене? Или се лутевте поради тоа што Ве карав за Левата рака?
Ќе карам и ќе тепам. Се додека не извадам максиМун од Вас.
Затоа, запомнете го добро првото правило на Буке Шохато!!!
Корју се вежба со срце, корју се вежба со дух.

п.с. Кој се лути да јаде жути, кој се срди да јаде тврди.

Извинување

За многумина (или неколкумина) верувам дека сум досаден кога ги повторувам речениците. Но последиците од вежбањето корју буџутсу никогаш не се бришат. Една од нив е љубезноста кон блиските.
Затоа, јас сакам уште еднаш да Ви се извинам што во последниве две недели доцнев на тренинг по 15 мин. И уште повеќем, барам прошка што ќе доцнам и следните две.
Ангажиран сум за приватни часови за нинџутсу. Се одржуваат од 18.30 до 20.00 часот.
Прифатив бидејќи сум должен како грчка (за доџо-то).
Се надевам дека ме разбирате и верувајте ми дека не ми е сеедно што доцнам на часовите во доџо-то.
Искрено Ваш,

Довезенски

Семејството

Ти што велиш дека не чуствуваш дека си дел од семејството.
Си се запрашал ли дали нешто си направил за да почуствуваш дека си дел од него?
Дали ги знаеш вредностите кои ние ги делиме?

Дали знаеш кон кои идеали се стремиме?
Дали знаеш во што веруваме?
Дали си се обидел да направиш еден чекор на Патот?
Да поминеш барем мал дел од него облечен во нашите обувки.
Размисли. Пронајди одговор. И направи го првиот чекор.
Нашата адреса е добро позната и непроменлива.
Буџинкан Македонија
Хомбу доџо
Место каде што вежбаат лојалните, чесните, искрените, храбрите, упорните, достојните…